Petr Zelenka

režisér

Filmový režisér a scénárista Petr Zelenka je zároveň nejúspěšnějším současným českým dramatikem doma i v zahraničí. Jeho hry uvedla divadla ve 23 zemích.

Dosud nepřekonaný úspěch má jeho komedie Příběhy obyčejného šílenství, která vznikla ve spolupráci s Dejvickým divadlem v Praze. Od roku 2001, kdy měla premiéru, uvedla tuto hru řada divadel nejen u nás, ale také v Polsku, Německu, ve Švýcarsku, v Rakousku, USA, ve Francii, Belgii, Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku, Nizozemsku, Chorvatsku, Slovinsku, Moldávii, Lotyšsku, Litvě, Izraeli a na Slovensku. Scénické čtení realizovaly profesionální soubory ve Španělsku, Anglii a Severním Irsku. Publikována byla i v ruštině. Televizní verze hry vznikly v Česku a v Polsku, hra byla v autorově režii také zfilmována. Zelenka je režisérem i dalších úspěšných a kultovních filmů Knoflíkáři (1997, Český lev za nejlepší film, režii a scénář), Samotáři (2000), Rok ďábla (2002, Český lev za nejlepší film a režii), Karamazovi (2008, Český lev za nejlepší film a režii).

Druhá Zelenkova hra Teremin, napsaná roku 2005 rovněž pro Dejvické divadlo, kde je v repertoáru dodnes, byla zatím uvedena také v Polsku a Rusku. Překlad byl publikován v USA, Francii a Bulharsku. Zelenkova komedie Odjezdy vlaků, jež měla premiéru v roce 2004 v bratislavské Astorce, si získala inscenátory jak v Česku, tak v Polsku a Německu.

Hra Očištění z roku 2007 byla po světové premiéře v krakovském Starém divadle a české premiéře v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích uvedena i v rumunském Národním divadle v Bukurešti, vydána v bulharštině a přeložena zatím do maďarštiny, angličtiny a ruštiny. Další hra, Ohrožené druhy, uvedená v roce 2011 na Nové scéně Národního divadla v Praze, byla dosud přeložena do polštiny, bulharštiny, angličtiny a rumunštiny. V roce 2012 měla v Dejvickém divadle premiéru jeho hra Dabing Street, na rok 2018 pro tento soubor připravuje další svůj text s názvem Elegance molekuly. V roce 2013 v Národním divadle také režíroval operu Aleše Březiny Toufar. Tragikomedie Job Interviews měla českou premiéru v roce 2014 v Jihočeském divadle. V hlavní roli, která byla napsaná pro Věru Hlaváčkovou, mohli francouzští diváci ocenit filmovou hvězdu Karin Viard (hra se uváděla pod názvem Vera). Nejnovější premiéra této komedie, také pod titulem Věra, proběhla letos v Praze v hlavní roli s Ivanou Chýlkovou. V roce 2015 se na plátnech kin objevil jeho film Ztraceni v Mnichově. Pro českou HBO připravil a režíroval tři série Terapie. Od ledna 2018 uvede ČT1 jeho první autorský seriál Dabing street podle stejnojmenné hry.