István Varga

sólista baletu

V devíti letech začal s tancem, v té době se učil také hrát na housle. Brzy poznal, že se chce tanci věnovat profesionálně. Ve studiu tance se rozhodl pokračovat na School of Dance and Fine Arts Győr. Během studia se také věnoval show dance, ve kterém soutěžil jako člen Grácia Art Institute. Na soutěžích získal mnohá ocenění. V roce 2010 získal první místo na čtvrtém ročníku soutěže National Ballet and Contemporary Competition Pésc. Absolvoval studijní stáž na Kyjv State Dance University a také v souboru Balet Praha Junior.

Od roku 2014 je členem souboru baletu Jihočeského divadla. Během svého působení v soboru tančil například v choreografiích: Labutí jezero, chor. Attila Egerházi (role Prince), Šest tanců, chor. Jiří Kylián, Valmont, chor. Libor Vaculík (role Dancenyho), Přesně včas, chor. Dekkadancers - Onřej Vinklát a Štěpán Pechar, Klíče odnikud, chor. Petr Zuska, Silent Protest, chor. Zdeněk Mládek.

V roce 2015 byl nominován na cenu Jihočeské Thálie a v roce 2017 ji získal za nejlepší mužský taneční výkon za roli Dancenyho v choreografii Valmont. Od roku 2018 získal pozici sólisty souboru. V posledních letech se intenzivně věnuje výuce tance a také choreografiím, které vytváří pro své studenty na taneční soutěže. Považuje za velmi důležité předávat své taneční zkušenosti dalším generacím.

Repertoár

3+1

3+1

Taneční večer tří choreografů/tanečníků baletu Jihočeského divadla plus jednoho hosta. Tanečníci mají chuť tančit i tvořit zároveň – a to vám předvedou během tanečních večerů 3+1. Speciálním hostem bude Viktor Konvalinka, sólista baletu Národního divadla a člen uměleckého uskupení DEKKADANCERS.

Sebastiano MazziaTančila jsem
Tančila jsem je choreografií o vášni. V současnosti jsme si jako lidé zvykli vynikat ve všem, co děláme: skáčeme vysoko, běháme rychle a už nedokážeme selhat… Ale neměly by láska a vášeň být tím, proč by si nás lidé měli skutečně vážit?Inspirováno životem atypické zpěvačky Florence Foster Jenkins.

Béla Keri Nagy: Vír
Rotace vesmíru, oběžná dráha naší planety a nekonečný koloběh života nás stále někam táhnou a předurčují naši životní cestu. V průběhu života se však stává, že z nečekaných důvodů z této cesty sejdeme. Časem nám však naše nejniternější instinkty a zkušenosti připomenou, že bychom se neměli vzdávat své cesty a toho, kam skutečně směřujeme.

Zdeněk Mládek: Pod kůží
V každém z nás naráží snaha být sám sebou na potřebu někam patřit. Ať už je nutkání vlastní realizace sebevětší, v situacích ztráty jistoty a bezpečí jsme často zahnáni do kouta a pod kůží nám nevědomky klíčí nevyhnutelnost „jít s davem“.

Viktor Konvalinka: Vzpomínky staré paruky
Co vše může cítit starý člověk, který se ocitl v domově důchodců? Cítí se osvobozen od svých denních povinností a konečně ve společnosti nových přátel, či jak uvězněný na samotce a utahován v kazajce svých vlastních pocitů a vzpomínek? Odkázán k životu v novém domově mu zbývá jen přijmout, co nabízí, a žít každý den naplno. A vzpomínat na časy, kdy měl celý život ještě před sebou...

Choreografie, světla, kostýmy / Tančila jsem Sebastiano Mazzia

Choreografie, světla, kostýmy / VírBéla Kéri Nagy

Choreografie, světla, scéna, kostýmy / Pod kůží Zdeněk Mládek

Hudba/ Vzpomínky staré parukyAlexander Sadirov