Marta Töpferová

Marta Töpferová je jednou z nejzajímavějších zpěvaček a písničkářek své generace. V mládí zpívala osm let klasickou a lidovou hudbu ve sborech v Čechách a ve Spojených státech. Po emigraci do USA v roce 1987 se naučila plynně španělsky a prosadila se jako osobitá umělkyně a skladatelka latinskoamerické hudby. V roce 1993 strávila půl roku v španělském Morónu de la Frontera, kde studovala kytaru, tanec a ponořila se do španělského jazyka a Lorcových básní. London Times popsal Martu jako „jednu z nejpůvabnějších interpretek lidové hudby Latinské Ameriky“. Martin hluboký hlas, lyrické písně a unikátní doprovod na čtyrstrunné  cuatro a  kytaru zaujaly posluchače po celém světě. Dodnes Marta vydala sedm alb, čtyři ve španělštině, dvě v češtině a jedno v angličtině, obsahující převážně její vlastní tvorbu: Milokraj (2013, Animal Music), The Other Shore (2011, World Village), Trova (2009, World Village), Flor Nocturna (2006, World Village), La Marea (2005, World Village), Sueño Verde (2003, Circular Moves) a Homage to Homeland (2002, vlastní produkce). 

Etablovala se na hudební scéně v New Yorku a spolupracuje s nejlepšími hudebníky z oblasti latiny, jazzu i vážné hudby a tato zkušenost se odráží v jedinečném stylovém mixu její vlastní tvorby.

Marta se v roce 2012 vrátila do Čech aby se mohla plně věnovat svému novému projektu Milokraj, který čerpá z moravských hudebních tradic a dalších slovanských vlivů. Milokraj byl právě nominován na Anděla 2013 v kategorii world music. Marta procestovala Evropu, USA, Argentinu a Thajsko a objevuje se na významných pódiích jako např. Queen Elizabeth Hall v Londýně, Blue Note v New Yorku a World Music Festival v Chicagu a její hudba často zní na programech jako BBC, RTVE (španělské národní rádio a televize), ARTE TV (Francie), Vltava a mnoha dalších.