Ivana Rusko

Rodačka z moravského Přerova svá studia zpěvu završila na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě ve třídě mezzosopranistky Hany Štolfové a následně sopranistky Magdaleny Blahušiakové. Ještě během studia se představila jako Hraběnka v Mozartově Figarově svatbě v Státním divadle v Košicích a spolupracovala s řadou souborů specializovaných na tzv. starou hudbu (Collegium Musicum Brno, Hofmusici, Musica bellissima aj.), byla též u „diverzantských začátků“ dnes proslulého Ensemble Opera Diversa. Od roku 2010 se stala členkou Mezinárodního operního studia v Curychu, což jí později (2012) přineslo angažmá ve zdejším prestižním Opernhaus Zürich (kde se představila v různorodém repertoáru, mj. jako Helena v Brittenově Snu noci svatojánské podle Shakespeara, Irina v operní variaci Čechovových Tří sester skladatele Eötvöse či jako Musetta z Pucciniho opery Bohéma pod taktovkou Nella Santiho).
Záhy dostala příležitost hostovat také v dalších velkých evropských operních domech (např. Ópera de Lyon, kde v režii světoznámého operního „guru“ Davida Pountneyho vystoupila v klíčové úloze Lauretty v Pucciniho „buffě“ Gianni Schicchi).
Bohatá je rovněž její koncertní činnost; k repertoáru Ivany Rusko patří Händelova oratoria Messiah či Jephta, Mendelssohnův Eliah nebo Schumannovy Szenen aus Goethes Faust. Na podzim 2016 ji čeká debut v dánské Královské opeře v Kodani, kde pod taktovkou estonského dirigenta Vello Pähna ztvární opět jednu ze svých „erbovních“ rolí – Pucciniho Musettu. V sezóně 2016/17 vystoupí rovněž v německém Kolíně (Oper Köln) v sérii velkých sopránových úloh: opět jako Janáčkova Bystrouška, dále jako Orffova Chytračka, Pucciniho Liu (Turandot) a Marzellina v Beethovenově Fideliovi.