Barbora Polášková

Mezzosopranistka Barbora Polášková získala hudební vzdělání na konzervatoři v Praze a v Plzni (absolvovala ve třídě Jaroslavy Niederlové) a na řadě mistrovských kurzů doma i v zahraničí (mj. Masterclass Josého Cury v roce 2016 či Dagmar Peckové v roce 2012). Od roku 2012 pracuje pod vedením Petra Martínka. Své vzdělání si doplnila studiem jazyků na Univerzitě Karlově. Vystupuje pravidelně po celé republice, absolvovala turné po Brazílii, Japonsku, Thajsku, Izraeli, Maroku, Francii a Německu, spolupracuje se světovými a českými dirigenty (A.Scarano, O.Vänskä, Z.Mácal, V.Válek, P.Altrichter, Ch.Olivieri-Munroe, S.Vavřínek, J.Talich, aj.) a orchestry (Sao Paulo Symphony Orchestra, Thailand Philharmonic Orchestra, Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Pražská komorní filharmonie, Fihlarmonie Brno, Moravská filharmonie Olomouc, Severočeská filharmonie Teplice, Filharmonie B.Martinů či Jihočeská komorní filharmonie).

V roce 2009 jí vyšly dva kompaktní disky s operními áriemi 19. a 20. století a s hudbou současného skladatele Zdeňka Zahradníka. Další nahrávkou je záznam koncertu z ledna 2011 s písněmi Almy Mahlerové pod vedením dirigenta Zdeňka Mácala a za doprovodu Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK. Nejnovějším přírůstkem v její diskografi je Schulhoffova Symfonie pro alt a orchestr Menschheit a Mahlerovy Písně o mrtvých dětech nahrané v lednu a září 2015. Na disku s názvem "A Tribute to the Jewish Soul" se pod taktovkou Alfonsa Scarana vystřídala Moravská filharmonie Olomouc a Severočeská filharmonie Teplice.

V červnu 2010 Barbora Polášková debutovala jako Carmen v Moravském divadle Olomouc, kde v letech 2010-2016 působila jako sólistka opery a operety, a kde nadále vystupuje jako stálý host. Dále hostuje  v Národním divadle Moravskoslezském, v Hudebním divadle Karlín, v Divadle J. K. Tyla v Plzni, ve Slezském divadle Opava, v Severočeském divadle Ústí nad Labem, v Divadle F. X. Šaldy v Liberci a v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích.

V listopadu 2011 vystoupila na koncertě se sopranistkou Metropolitní opery Sondrou Radvanovsky. V témže roce se představila jako Carmen v Národním divadle v Praze na festivalu Opera 2011.

Pravidelně spolupracuje s kytarovým duem Siempre Nuevo (tvořeným kytaristy Matějem Fremlem a Patrickem Vacíkem).

Od září 2015 působí jako pedagog sólového zpěvu na Konzervatoři v Teplicích.