Ivana Veberová

Na české operní scéně patří Ivana Veberová (nar. 1984) k nejzajímavějším pěvkyním. Navzdory jejímu mládí je repertoár této českobudějovické rodačky, absolventky pražské konzervatoře ve třídě prof. Denygrové, impozantní. Rolí Mařenky ve Smetanově Prodané nevěstě debutovala v Divadle J. K. Tyla v Plzni, kde následně (2006) získala stálé angažmá. Tato její "erbovní" úloha ji provází i nadále. V hudebním nastudování Olivera Dohnányiho a v režii Jany Kališové další inscenace Prodané nevěsty právě s Ivanou Veberovou slavnostně otevírala novou divadelní budovu v Plzni a následně - "za excelentní pojetí ústřední role" získala její představitelka divadelní Cenu Thálie pro rok 2014 v kategorii opera. Sytý mladodramatický soprán Ivany Veberové výborně "sluší" také Dvořákově Rusalce, Smetanově Libuši či Janáčkově Její pastorkyni, ze světových oper Verdiho Desdemoně (Otello) i Aidě, Cileově Adrianě Lecouvreur, Pucciniho Liu (Turandot) i Tosce, Ponchielliho Giocondě nebo Mascagniho Santuzze (Sedlák kavalír). Ze slohově odlišných mozartovských rolí má pěvkyně na svém kontě také Hraběnku ve Figarově svatbě a Donnu Elvíru v Donu Giovannim. Vystoupila rovněž v rozličných úlohách ruského operního repertoáru (Marina a Xenie v Borisi Godunovovi, Jaroslavna v Knížeti Igorovi, Agnes Sorel v Panně orleánské).

V rodných Českých Budějovicích se představila poprvé v roce 2013 v sérii představení koprodukční inscenace G. Pucciniho Tosca. Titulní role Verdiho Aidy (hudební nastudování Mario De Rose, režie Michal Lang) v podání Ivany Veberové slibuje opět mimořádný interpretační počin.

Repertoár

Jakobín

Jakobín

Antonín Dvořák

Radostná podívaná z českého venkova

Vyprávění o lásce k hudbě, která dokáže překonat strach z neznámého, a jak se díky ní mohou mezi lidmi i po dlouhých letech narovnat křivdy a napravit vztahy. Český příběh s historickým pozadím Velké francouzské revoluce podaný s láskou, hlubokým citem, ale i s laskavým humorem.

Už nyní si však můžete přečíst zážitkový obsah inscenace. Najdete v něm spoustu zajímavostí s odkazy a můžete se tak na představení už nyní příjemně naladit.

Hudební nastudování a dirigentDavid Švec

RežieMonika Hliněnská

ScénografieAnna Scheffel-Brotánková

KostýmyLinda Holubová