Mario De Rose

generální hudební ředitel / dirigent

Argentinský dirigent  a skladatel získal hudební vzdělání na Pontifical Catholic University of Argentina v Buenos Aires. Je autorem více než 60 symfonických opusů a oper. Jako dirigent stál v čele orchestrálních těles, ať už to byly Filarmónica de Buenos Aires v Teatro Colón dále Orquesta Estable de la Provincia de Tucumán, Orquesta Sinfónica de la Universidad Nacional de San Juan, Orquesta Sinfónica Provincial de Bahía Blanca aj. Jako operní dirigent se prezentoval např. Rossiniho Popelkou v Teatro Cervantes, Mozartovou Kouzelnou flétnou a Zahradnicí z lásky v Teatro Colón a rovněž řadou soudobých operních novinek. Od roku 2001 byl šéfdirigentem tělesa Orquesta Sinfonica Municipal de Avellaneda a vedl rovněž Teatro Argentino de La Plata. Od roku 2004 Mario De Rose žije ve Vídni. Českému publiku se tento charismatický dirigent představil na Mezinárodním hudebním festivalu Český Krumlov v létě 2010, kdy společně se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu doprovázel operní galakoncert tenoristy José Cury. V listopadu 2011 se stal šéfdirigentem a hudebním ředitelem opery Jihočeského divadla. Před Otáčivým hledištěm v Českém Krumlově řídil operu Komedianti opět s José Curou v roli Cania, dále s operou JD nastudoval Verdiho Rigoletta, koncertně provedl Dvořákovu Devátou symfonii e moll či Beethovenovu Devátou symfonii d moll s Ódou na radost i vlastní skladbu, scénickou kantátu Et nunc et semper, Mascagniho operu Cavalleria rusticana a Bizetovu Carmen.

Na jaře 2014 řídil s orchestrem opery Jihočeského divadla v Bratislavě a Ostravě  galakoncerty  tenoristy José Cury a sopranistky Lindy Ballové.

Repertoár

Mefistofeles

Mefistofeles

Arrigo Boito

Velkolepá opera s faustovskou tematikou

Nesmírně působivá, naprosto unikátní opera vrcholného italského romantismu s efektními sborovými a baletními scénami směřuje k úchvatnému spirituálnímu finále. Symbolické rozloučení Maria De Rose s jihočeskou operou a zároveň první domácí režie jejího nového uměleckého šéfa Tomáše Ondřeje Pilaře. Věčný příběh souboje dobra a zla zpracovaný literárním a hudebním géniem italské opery v jedné osobě a jediné opeře. Hudba, která vám způsobí závrať, inscenace, co nasytí vaši touhu po kráse a až hříšně ďábelský sympaťák, kterému budete celou dobu fandit, i když víte, že to projede! 

Děkujeme firmě T-LED s.r.o. , která je hlavním partnerem inscenace.

Chcete o inscenaci vědět víc? Zajděte si na náš lektorský úvod. Začínáme půl hodiny před představením v předsálí DK Metropol. Vstup na lektorské úvody je zahrnut v ceně vstupenky. A pokud vás zajímá, o čem se v opeře zpívá, přečtěte si její zážitkový obsah. Najdete v něm spoustu zajímavostí i odkazy playlisty, které vás na představení příjemně naladí. Udělejte si s operou život ještě hezčí, než je!

Opera Mefistofeles získala cenu diváků tzv. Libušku za nejlepší inscenaci Festivalu Opera 2022.

Hudební nastudováníMario De Rose

DirigentiMario De Rose

DirigentiMartin Peschík

RežieTomáš Ondřej Pilař