Festival umění a kreativity ve vzdělávání 2024

Festival FUK iniciovaly v roce 2021 Společnost pro kreativitu ve vzdělávání a Centrum současného umění DOX. Už čtvrtý ročník festivalu proběhne od 20. do 28. dubna 2024 v Praze. Na pražský FUK navazují regionální festivaly, které budou probíhat až do 2. června po celé ČR.

Kreativní vzdělávání učí prostřednictvím umění. Divadlo, tanec, hudba, výtvarné umění, design a další tvůrčí obory obohacují běžnou školní výuku o nové a smysluplné zkušenosti a zážitky, při kterých se zapojuje hlava, tělo i srdce a rozvíjí celou osobnost dětí. Kreativní vzdělávání přináší nové úhly pohledu, školní předměty propojuje do netušených souvislostí a učí celou řadu dovedností, které děti využijí ve škole i mimo ni. Různé přístupy kreativního myšlení podněcují ke spolupráci, představivosti, dialogu a učí nás být do budoucna vnímavější vůči sobě, okolí i naší planetě. S tvořivostí se rodíme, proto je kreativní vzdělávání šance pro všechny děti. Kreativní vzdělávání navazuje na myšlenky Jana Amose Komenského, který definoval tak zvanou školu hrou. Jde o zážitkové učení, které namísto „biflování“ nabízí zkušenostmi nabitý a radostný proces poznávání světa. Komenský dbal na zapojení všech smyslů a přístupnost vzdělání všem dětem bez rozdílu. 

 

Program FUK v Jihočeském divadle 

pá 24. 5. 2024 Jak vytáhnout kořeny / Clasroom play
pořadatel: Malé divadlo
místo konání: vybraná škola / od 10 hodin
1 školní třída
ZDARMA v rámci FUK

pá 24. 5. 2024 Prohlídka Dílen Jihočeského divadla
pořadatel: Dílny Jihočeského divadla
místo konání: Hlinská 514, Nové Vráto, ČB
od 10 hodin / 1 školní třída
ZDARMA v rámci FUK

ne 26. 5. 2024 Interaktivní prohlídka divadla II.
pořadatel: EDU centrum A3D
místo konání: Jihočeské divadlo Dr. Stejskala
od 16 hodin / pro VEŘEJNOST/ 150,– osoba
TIP pro rodiny s dětmi od 6 let

 

Interaktivní prohlídka divadla II.

Prohlídka prostor Jihočeského divadla spojená s úvodní hrou a odborným komentářem

Víte, co dělá choreografka nebo kašér? Víte, kde v divadle najdete nápovědu? Zajímalo by vás, co se děje v divadle, když se zrovna nehraje? Nechte se provést labyrintem divadelních chodeb v roli režiséra, herečky nebo osvětlovače, zahrajte si společně zábavnou hru o divadle a nahlédněte s námi za oponu a do zákulisí.


Jak vytáhnout kořeny
Classroom play

Jak vytáhnout kořeny skrze přímou zkušenost samotné herečky vypráví o tom, že jinakost nemusí být stigma a že se každý z nás má právo vyrovnat se svojí rodinnou historií po svém a ve vlastním čase. Zároveň nabízí mladým lidem osobní perspektivu člověka, který je na první pohled odlišný a potenciálně v nich pěstuje ohleduplnost a přirozenou empatii. Projekt se odehrává ve školách, ve vybrané třídě.

Vážení pedagogové, přijměte pozvání na naši novou inscenaci Jak vytáhnout kořeny. V rámci repertoáru Malého divadla se jedná o experiment, jehož cílem je školám nabídnout tzv. classroom play - tedy inscenaci, která se může odehrát přímo ve školní třídě bez náročných technických požadavků. Inscenace vychází z osobních zkušeností herečky Elišky Mesfin Bouškové. Eliška je mulatka, její tatínek pochází z Etiopie a její maminka z Čech. Její vyrůstání v České republice bylo výrazně poznamenáno tím, že vypadá jinak než ostatní. Za pomocí interakce se studenty odvypráví momenty ze svého dospívání, ale i z nedávné doby, kdy konečně našla cestu sama k sobě. Jak vytáhnout kořeny skrze přímou zkušenost samotné herečky vypráví o tom, že jinakost nemusí být stigma a že se každý z nás má právo vyrovnat se svojí rodinnou historií po svém a ve vlastním čase. Zároveň nabízí mladým lidem osobní perspektivu člověka, který je na první pohled odlišný a potenciálně v nich pěstuje ohleduplnost a přirozenou empatii. Technické požadavky: mít k dispozici školní třídu alespoň jednu vyučovací hodinu před začátkem samotného programu pro přípravu.


Prohlídka Dílen Jihočeského divadla 

Skvělá příležitost prohlédnout si prostory, kde všechny nové inscenace vznikají - divadelní dílny. Vedoucí výroby Jihočeského divadla Marek Kubát vás provede dílnou, kde vznikají kulisy i kostýmy a zasvětí vás do procesu vzniku inscenace od myšlenky po premiéru. Prohlídka je určena pro jednu školní třídu – cca 30 osob včetně pedagogického dozoru, rozdělena na dvě poloviny po patnácti žácích, kteří se vystřídají. Délka trvání je cca 60 minut. 

Místo konání: Hlinská ul. 514, Nové Vráto, České Budějovice
Kontaktní osoba: vendula.kecova@jihoceskedivadlo.cz