Radovan Lipus

režisér

Divadelní, televizní, rozhlasový režisér a pedagog DAMU Praha. Narodil se v roce 1966 v Těšínském knížectví. V letech 1992–2008 působil jako kmenový režisér činohry v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě. Poté byl až do roku 2010 režisérem Švandova divadla v Praze. Od roku 2010 až dodnes je ve svobodném povolání. V divadelním světě se jako režisér pohybuje od Plzně po Košice, od loutek po operu, od nezávislých site specific performancí po zlaté portály velkých činoherních scén (ND Praha, Nd Brno, Divadlo na Vinohradech). Na svém kontě má dosud téměř stovku inscenací a projektů, které se účastnily řady festivalů a získaly mnohá ocenění.

Je rovněž autorem a režisérem vlastního televizního projektu Šumná města, na kterém se spolu s Davidem Vávrou podílel i jako scenárista (celkem 66 dílů). Společně také vytvářejí cyklus Šumné stopy – Čeští architekti ve světě (dosud natočeno 49 dílů). Aktuálně se připravuje natáčení dalších dílů ve Švýcarsku. Je scenáristou a režisérem dokumentů Popatři, co skrývá Praha 3! (2010), Sladké Modřany (2017), Vy a Vysočany (2017) a dalších. Řadu let také autorsky a režijně spolupracuje s Českým rozhlasem. Je autorem několika knih (Scénologie Ostravy, O smutné továrněPohlednice z Tichomoří)

Radovan Lipus je aktivní kavárenský povaleč & pasivní modřínový obaleč.

Inscenace Leni je jeho třetí režijní spoluprací s Jihočeským divadlem (Hostina dravců, 2012 a Pryč z Mullingaru, 2015)
 

Repertoár

Leni

Leni

Valeria Schulczová, Roman Olekšák

Hitlerova oblíbenkyně v nejsledovanější TV show

Oba hlavní představitelé, Věra Hlaváčková i Tomáš Kobr, se za své výkony v inscenaci Leni dostali do širší nominace na prestižní cenu Thálie 2023. V redakční volbě ankety i-divadla byla Věra Hlaváčková nominována v kategorii Nejlepší ženský herecký výkon sezony 2022/23.

Hra o fiktivním setkání dvou skutečných lidí – „Hitlerovy dvorní režisérky“ Leni Riefenstahl a slavného amerického moderátora Johnnyho Carsona v nejsledovanější talkshow Ameriky.

Jak se obhájí umělkyně, která dala svůj výjimečný talent do služeb totalitní moci? Jak dopadne střet dvou silných osobností před nelítostnými kamerami?