Olga Romanko

Ruská dramatická sopranistka Olga Romanko  vystudovala zpěv na konzervatoři v Moskvě. V roce 1987 vyhrála prestižní pěveckou soutěž v Riu de Janeiru a zúčastnila se mistrovských kurzů v Teatro Regio di Parma. Ke klíčovým rolím jejího repertoáru patří Verdiho Aida, Desdemona (Otello), Leonora (Trubadúr a Síla osudu), Amélie (Maškarní ples), Pucciniho Tosca, Madama Butterfly, Turandot, Manon Lescaut, Cileova Adriana Lecouvreur, Giordanova Fedora, Gluckova Armida, Leoncavallova Nedda (Komedianti) a Mascagniho Santuzza (Sedlák kavalír). Její český repertoár zahrnuje Dvořákovu Rusalku a Vandu, Smetanovu Miladu nebo Janáčkovu Šárku.
Vystupuje v nejvýznamnějších operních domech a koncertních sálech po celém světě, jmenujme například Teatro Comunale v Bologni, Staatsoper v Hamburku, Bayerische Staatsoper v Mnichově, Deutsche Oper v Berlíně, Staatsoper ve Vídni, Opéra Municipal de Toulon, Teatro Colón v Buenos Aires, Palacio de Bellas Artes v Mexiku, New Jersey Opera či veronskou arénu. Spolupracovala s dirigenty Brunem Campanellou, Marcem Armiliatem, Gerdem Albrechtem, Danielem Gattim a jinými. Jejími pěveckými partnery byli například Plácido Domingo, José Cura, Renato Bruson, Juan Pons a další superstars světového operního nebe.
Bohatá je rovněž diskografie Olgy Romanko; zahrnuje například nahrávku Pucciniho Sestry Angeliky pod taktovkou Bruna Bartolettiho pro společnost Decca, dvě nahrávky Verdiho Requiem pro Capriccio Digital a Ars Musici, Dvořákovy Vandy pro společnost Orfeo a nejnověji i Verdiho Aidy pro United Classics, již řídil Roberto Paternostro. V červenci 2013 jí vyšlo i profilové CD Opera's greatest arias (Verdi, Puccini, Cilea, Bizet), v níž pěvkyni doprovází Moskevský symfonický orchestr pod taktovkou Rolanda Freizitzera.
V České republice vystupuje Olga Romanko pravidelně v Národním divadle v Praze a v Národním divadle moravskoslezském jako Pucciniho Tosca, Verdiho Aida a Elvira v Ernanin či Catalaniho Wally.
Pod taktovkou Maria De Rose vystoupila – společně s José Curou – rovněž na prestižním galakoncertu „Caballero de la opera“ v roce 2010 v Moskvě. V Českých Budějovicích se pěvkyně poprvé představila 1. 9. 2000 na XI. ročníku Slavností Emy Destinové, kdy společně s barytonistou Juanem Ponsem vystoupila pod taktovkou Ondreje Lenárda na závěrečném operním galakoncertu.