Radim Vizváry

mim, režisér, choreograf

Radim Vizváry je známý český mim, performer, režisér, pedagog a choreograf. Patří mezi jedny z nejvýraznějších mezinárodně uznávaných osobností současného mimického divadla v Evropě. Radim Vizváry se narodil v Ústí nad Orlicí 6. března 1979. Vystudoval gymnázium ve východočeské Poličce, kde byl v letech 1994-98 členem ochotnického divadelního spolku při Tylově domě. V letech 2000-2004 byl jako herec angažován v pražském divadle Minor. Poté byl přijat na Katedru nonverbálního a komediálního divadla (dnes Katedra pantomimy) HAMU a začal svoji pantomimickou dráhu.

Radim Vizváry má za sebou přes sto představení jako autor, interpret, režisér, dramaturg a choreograf. Je spoluzakladatel mezinárodně úspěšného divadelního souboru Tantehorse (dříve Teatro Pantomissimo), uměleckým šéfem domácího souboru Mime Prague a kmenovým režisérem souboru Tichá Opera, který propojuje operu s pantomimou. Úzce spolupracoval s divadelním souborem Teatr Novogo Fronta a hostoval v souboru Spitfire Company.

Jeho umělecký záběr obsahuje specializaci vlastní metodiky techniky tělesného mimu. Rozvíjí ji do současné podoby a obohacuje o nově objevené principy. Řeší problematiku moderního mimu, a to ve sféře tvůrčí, pedagogické a teoretické. Kromě domácích aktivit výrazně působí i v zahraničí. Je recenzentem (Taneční aktuality, Taneční zóna) a publikuje články v odborných časopisech. Je ředitelem a dramaturgem festivalů MIME FEST (Polička, Praha) a Komedianti v ulicích (Tábor).