Marek Svobodník

choreograf a tanečník

Po studiu na brněnské Taneční konzervatoři získal v roce 2003 angažmá v baletním souboru Národního divadla Moravskoslezského v Ostravě. V roce 2006 mění angažmá a stává se členem souboru pražské Laterny magiky, kde působí dvě sezóny. V roce 2008 přijal nabídku do angažmá baletu Národního divadla v Brně, kde se o rok později stává sólistou. Na podzim roku 2012 nastoupil do angažmá v pražském Národním divadle, kde působí dodnes.
Jeho zjev a interpretační schopnosti mu zajistili pestrou škálu rolí jak z klasického, tak i moderního repertoáru se zaměřením na obor charakterních postav, např.: titulní role v baletech Spartakus nebo Othello (Národní divadlo Moravskoslezské); Svůdce v Kouzelném cirkuse (Laterna magika); Vypravěč v Carmen Cayetana Sota, Valmont v Nebezpečných známostech Krystofa Pastora, role gigola v Coppelii s Montmartru Youriho Vàmose nebo sólový part ve Stvoření Uweho Scholze (Národní divadlo Brno).
Na scéně Národního divadla v Praze vystoupil např.: jako Hilarion v Giselle (vystoupil po boku Svetlany Zacharové), Toník v Čarodějově učni, Jiřík ve Zlatovlásce nebo Scrooge v baletu Louskáček aneb Vánoční příběhi. Tančí také Tybalta v Romeovi a Julii nebo Rudovouse v Labutím jezeře, tyto role měl možnost interpretovat již několikrát v minulosti v jiných baletních inscenacích. Pravidelně vystupuje jako host v představeních Laterny magiky.
Jako tvůrce a choreograf se podílel na představeních a projektech pro Národní divadlo v Brně nebo festival Tanec Valmez. Dále také spolupracoval se skupinou Pro-Art, Dekkadancers nebo Katedrou alternativního divadla na DAMU. Společně s Ondřejem Vinklátem a Štěpánem Pecharem vytvořil choreografii 131ND 56LM 31NS k zahájení sezóny ND 2013/14.

Program

Duben 2024
Název Datum Začátek Konec Místo Volných míst
Labyrint pana Fauna Čt  18.4. Začátek 19:00 Konec 20:40 Místo Budova JD Volných míst 20+ Detail inscenace

Repertoár

Labyrint pana Fauna

Labyrint pana Fauna

Marek Svobodník, Štěpán Pechar

Inscenace složená ze dvou choreografií

Faunovo odpoledne

“Každý muž je, nebo alespoň jednou v životě byl, podstatou faunem, tedy lovcem hnaným svými pudy”. Takto by se dala jednou větou shrnout myšlenka této volné adaptace stejnojmenné slavné Nižinského choreografie na námět Mallarmého impresionistické básně.
Obrazovost výjevů, jež člověku zůstanou na mysli po prožití takřka živého snu, podepřeného mnohdy až absurdní symbolikou, je hledáním podstaty “faunovství”. To se skrývá v každém muži, stejně tak jako nymfou je či byla jednou každá žena.

Hudba: C.Debussy, Ondřej Vinklát

Choreografie, režie a dramaturgie / Faunovo odpoledneMarek Svobodník

Claude Debussy

Hudba / Faunovo odpoledneOndřej Vinklát

Asistent choreografa / Faunovo odpoledneZdeněk Mládek