Lucie Kašpárková

soprán

Lucie Kašpárkova se narodila ve Zlíně, kde vystudovala gymnázium, dále pokračovala ve studiích na konzervatoři v Brně, na Janáčkově akademii múzických umění pod vedením Jarmily Hladíkové a soukromým studiem u Magdaleny Blahušiakové.

V rámci Komorní opery JAMU nastudovala Lucie Kašpárková roli Revírníkové a Sovy v Janáčkových Příhodách lišky Bystroušky, roli Eleonory v Salieriho Prima la musica poi le parole, roli Ženy v Zouharově Velké lásce, roli Hraběnky ve Figarově svatbě W. A. Mozarta, za kterou získala stipendium děkana JAMU a roli Jenůfy v Janáčkově Její pastorkyni (verze 1904) v rámci mezinárodního festivalu Janáček Brno 2008, za kterou byla oceněna Nadací Leoše Janáčka. 

Od roku 2010 hostuje Lucie Kašpárková v Národním divadle Brno, kde debutovala jako Griletta (Lo speziale), dále zde ztvárnila Šárku (L. Janáček – Šárka), První žínku (Rusalka), Berginellu (Perikola), Sovu a Revírníkovou (Příhody lišky Bystroušky). V říjnu 2012 se představila jako host ve Štátnom divadle Košice jako Giorgetta (Il Tabarro) a Blanche (Les Dialogues des Carmelites). Dále hostuje v divadle F. X. Šaldy v Liberci jako Violetta Valéry v (La Traviata) a Pedro a Garcías (Don Quichotte). V roce 2013 se stala stálým členem ansámblu Štátneho divadla v Košicích, kde se ve stejném roce představila jako Cio-Cio San (Madama Butterfly), Skladatel (Ariadna na Naxu) a Violetta Valéry (La Traviata). V prosinci 2013 debutovala v Divadle J. K. Tyla v Plzni jako Violetta Valéry v nové inscenaci Verdiho La Traviata a v červnu 2014 se zde představila nově jako Mařenka v Prodané nevěstě v inscenaci Jany Kališové a hudebním nastudování Olivera Dohnanyiho. V červnu 2014 také debutovala jako Katuška v Čertově stěně v ostravském Divadle A. Dvořáka v nové inscenaci J. Nekvasila pod taktovkou Roberta Jindry.

Od roku 2005 je Lucie Kašpárková členkou souboru Ensemble Opera Diversa (EOD), který se zabývá prováděním klasické hudby, ale také uváděním minioper i rozsáhlejších operních projektů z vlastní autorské dílny. Zde nastudovala roli Dóry a Lucie (opera Pickelhering 1607), Hanako (Společná smrt milenců v Šinagawě), Dýně (Dýňový démon ve vegetariánské restauraci) a Ponava (Ponava).

Dále se věnuje pravidelné koncertní činnosti. Z větších koncertních projektů je to Dvořákovo Te Deum v rámci mezinárodního festivalu Kampanila pod vedením L. Mátla, dále Verdiho Requiem v rámci mezinárodního projektu Krok ke smíření pod vedením T. Krejčího a světová premiéra Salieriho Gratulační kantáty pod vedením A. Kröpera.