Lucie Silkenová

soprán

Již během studií na HAMU na sebe tato mladá pěvkyně výrazně upozornila, nejprve v divadle SeMaFor po boku Jiřího Suchého a poté v hlavních rolích oper, které studenti nastudovali pro divadlo F. X. Šaldy v Liberci. S vítězstvím v mezinárodních soutěžích se jí otevřela cesta na další operní scény po celé České republice. Tou nejvýznamnější scénou je Národní divadlo v Praze, kde od roku 2010 pravidelně hostuje. I její koncertní činnost je obdivuhodná. Již rok po ukončení studií měla svůj sólový recitál na Mezinárodním hudebním festivalu Pražské Jaro. V únoru 2012 byla přizvána dirigentem Jiřím Bělohlávkem k provedení role Terinky v koncertním uvedení Dvořákovy opery Jakobín s BBC Symphony Orchestra v Londýně. V březnu 2013 debutovala v jižní Americe pod vedením světově uznávaného dirigenta Osmo Vänskä, který řídil Orquestra Sinfônica do Estado de São Paulo a společně uvedli Glagolskou mši Leoše Janáčka. V dubnu 2014 byla jako jediná česká sólistka vybrána legendárním dirigentem Helmuthem Rillingem k provedení Beethoveny Missy solemnis se Symfonickým orchesrem FOK v pražském Obecním domě. V květnu 2014 byla přizvána fenomenálním dirigentem Ivánem Fischerem k evropskému turné s Budapest Festival Orchestra a uvedli společně koncertní verzi Dvořákovy opery Rusalka.

Narodila se v Praze. Byla členkou Kühnova dětského sboru /1989 - 1997/, absolvovala Gymnázium Jana Nerudy s hudebním zaměřením a promovala ve třídě Ivana Kusnjera na Akademii múzických umění v Praze/2010/. Své pěvecké umění dále rozvíjela na mistrovských kurzech v Anglii, Španělsku, Německu a Rakousku (Anatolli Goussev, Gery Grice, Rotraud Hansmann, Margreet Honig, Tom Krause, Georg Nigl, Margot Nollen, Alexander Olivier, Tomas Paul, Marta Scheffel).

Lucie získala několik významných ocenění na mezinárodních pěveckých soutěžích. Mezi ty nejdůležitější řadí 1. cenu na mezinárodní soutěži ve Francii „Concours International d’Encouragement Musical, Lyon 2008“ (Rotary Club) a 2. cenu v kategorii opera v „Mezinárodní pěvecké soutěži Antonína Dvořáka, Karlovy Vary 2009“. V Karlových Varech zaujala zástupce tří významných divadel (Národní divadlo v Praze, Státní opera Praha a Státní divadlo Košice - Slovensko), od kterých získala speciální ocenění v podobě hostování.

Návštěvníkům operních představení se představila mimo jiné v rolích: Kleopatry (Händel: Julius Caesar), Paminy (Mozart: Kouzelná flétna), Corilly (Donizetti: Poprask v opeře), Rosiny (Rossini: Lazebník sevilský), Gildy (Verdi: Rigoletto) a Lízy (Lehár: Země úsměvů). V Národním divadle v Praze  debutovala v r. 2010 a stala se jeho stálým hostem. Jejím debutem ve Státní opeře Praha byla role Gildy (Verdi: Rigoletto). Dále hostovala v divadle F. X. Šaldy v Liberci, v divadle J. K. Tyla v Plzni, v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě a spolupracuje s Komorní operou Praha na zahraničních turné (Japonsko, Španělsko, Francie, Německo, Švýcarsko). 

Koncertně vystupovala např. s BBC Symphony Orchestra London,  Budapest Festival Orchestra, Orquestra Sinfônica do Estado de São Paulo, Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK, Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, Filharmonií B.Martinů Zlín, Filharmonií Hradec Králové, Moravskou filharmonií Olomouc a Severočeskou filharmonií Teplice. Spolupracovala s mnohými významnými dirigenty jako jsou Petr Altrichter, Jiří Bělohlávek, Iván Fischer, John Fiore, Tomáš Hanus, Robert Jindra, Jiří Kout, Ondrej Lenárd, Tomáš Netopil, Libor Pešek, Helmuth Rilling, Jac van Steen, Osmo Vänskä a Petr Vronský.

S úspěchem vystupovala na mezinárodních hudebních festivalech jako jsou MHF Pražské Jaro, Mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl, Janáčkův Máj Ostrava, Dvořákova Olomouc, Festival Mahler Jihlava aj. Natočila několik nahrávek se společnostmi Navona Records, ArcoDiva a Český rozhlas.

Lucie má své věrné posluchače nejen v České republice, ale získává si je postupně i v zahraničí. Pravidelně koncertuje po Evropě (Anglie, Belgie, Francie, Itálie, Německo, Nizozemsko, Rakousko, Španělsko, Švýcarsko, Ukrajina). Má však za sebou i měsíční koncertní turné v Japonsku r. 2004 (Fukuoka, Hiroshima, Nagasaki, Nagoya, Matsuyama, Osaka, Tokyo) a dále měsíční koncertní turné po Brazílii r. 2013 (Brasilia, Rio de Janeiro, Sao Paulo, Vitória)

Repertoár

Vánoční koncert opery Jihočeského divadla

Vánoční koncert opery Jihočeského divadla

Nalaďte se svátečně

21.12. 2023

Nechte v sobě rozeznít vánoční atmosféru na tradičním Vánočním koncertu Jihočeského divadla v katedrále sv. Mikuláše v Českých Budějovicích. Pro posvátný a tajemný čas Vánoc jsme připravili jedinečné propojení dvou skladeb, které provedeme přímo v lodi budějovické katedrály. Tou první bude kantáta "Mít v sobě hvězdu" skladatele Mikoláše Troupa, která bude poetickou a ztišenou přípravou na narození Ježíška, zatímco v té druhé, Vánoční svitě z oratoria Mesiáš G. F. Händela prožijeme radost z betlémského příběhu prozářeného svitem hudby vrcholného baroka.

Zážitek z Vánočního koncertu doporučujeme doplnit návštěvou naší inscenace Hej Mistře! v Jihočeském divadle, v níž spatříte jevištní ztvárnění Rybovy České mše vánoční.