Jana Šafář Doležílková

soprán

Po studiích na Janáčkově konzervatoři v Ostravě absolvovala absolvovala uměleckou školu Sychrono Odeio v řeckých Athénách pod vedením prof. Medei Iassonidou.

V roce 2006 absolvovala interpretační pěvecké kurzy Petera Dvorského v Jaroměřicích a ve Starém Smokovci.

Po produkci Macbeth na festivalu Gut-Imling International Musikfestival Chiemgau,kde v této opeře stvárnila dramatický part Lady Macbeth se seznámila s váženou profesorkou zpěvu Giovannou Canetti, jež vyučuje krom jiného i na věhlasné „Academy for post graduate singers at La Scala, ke které nyní pravidelně dojíždí do Milána na hodiny zpěvu.

Divadelnímu publiku se poprvé představila roku 2005 rolí Rusalky ve stejnojmenné opeře Antonína Dvořáka. Poté následovala role Manon v Pucciniho Manon Lescaut.Roku 2007 se uvedla na prknech Slovenského Národního divadla v roli Leonory ve Verdiho opeře Il trovatore.V následující sezoně nastudovala v témže divadle roli Cio-Cio-San (Madama Butterfly G.Puccini) pod taktovkou Olivera Dohnanyiho.

V lednu 2008 ztvárnila roli Sestry Angeliky v Pucciniho jednoaktové opeře Suor Angelica(DJKT Plzeň) a o půl roku později roli Taťány v Čajkovského Evženu Oněginu opět ve Slovenském Národním divadle,kde je od září 2008 angažovaná v oboru mladodramatický soprán.

Na zahraniční scéně jste mohli vidět Janu Šafář Doležílkovou například jako Leonoru v opeře Il Trovatore,nebo Lady Macbeth v opeře G.Verdiho Macbeth.

V roce 2014 se paní Šafář Doležílková představila jako Rusalka ve stejnojmenné opeře Antonína Dvořáka ve Slovinském městě Maribor a poté jako Julie v Küneckeho operetě Bratránek z Batávie(Die vetter aus dingsda) v Ostravském divadle Jiřího Myrona.
Paní Šafář Doležílková se věnuje také koncertní tvorbě. V roce 2017 ji budete moci vidět v grandiosním oratoriu Artura Honeggera Johanka z Arcu na hranici,které bude uvedeno ve Smetanově síni v Pražském obecním domě.