David Janošek

výtvarník

Narodil se v roce 1989 v Brně. Vystudoval Střední školu umění a designu, obor design nábytku a interiéru, kde v roce 2009 maturoval výpravou k inscenaci Rusalka. Následně studoval Vyšší odbornou školu restaurátorskou, obor restaurování nábytku a nepolychromované dřevořezby, kterou zakončil absolutoriem v roce 2012. Souběžně s třetím ročníkem na VOŠ začal studovat v ateliéru Oxany Smilkové na brněnské JAMU, kde v roce 2015 absolvoval v roli Salvadora Dalího (Smilková: Absolutní štěstí mouchy aneb Poslední mystifikace Salvadora Dalí). 
Vidět jste jej mohli ve Studiu Marta, např. coby Torcova (Peták a kol.: Moje výchova k herectví), Alcor agenta (Dlab, Kauppinen: ADAM 2.0) či Stvořitele (Peták: Candide čili Optimismus) nebo v Divadle na Orlí jako Soudce Turpina (Wheeler, Sondheim: Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street). A protože je David člověk multitalentový, k této muzikálové inscenaci rovněž vytvořil i scénu a podílel se na kostýmech. 
Jeho první rolí v profesionálním divadle byl Firs (Čechov: Višňový sad) na prknech Slováckého divadla v Uherském Hradišti. V NDM se poprvé představil coby Tom Buchanan v inscenaci Velký Gatsby. Od sezóny 2015/2016 je členem činoherního souboru NDM. 
Od dětství se věnoval loutkovému divadlu, řezbářství a tanci – společenskému, latině a moderně. Miluje svou rodinu, pávy, peří, brambůrky, Kofolu, Spejbla s Hurvínkem, orchideje a baroko.