Karolína Janů

Karolína Janů absolvovala magisterské studium na Hudební a taneční fakultě Akademie múzických umění v Praze pod vedením Prof. Jany Jonášové a ve studiu pokračovala na Codarts University for the Arts v Rotterdamu pod vedením Prof. Roberty Alexander.
V roce 2009 se zúčastnila mistrovských kurzů „Internationale Sommerakademie Prag – Wien – Budapest“ u Prof. KS Évy Marton, vzdělávala se dále u Alexandera Olivera, Mariny Rebeky, Lynne Dawson a Nancy Henninger.
V roce 2008 se umístila na druhém místě v „Duškově pěvecké soutěži“ Mozartovy obce v České republice. Obdržela také stipendium od Nadace Bohuslava Martinů v Praze pro prezentaci díla Bohuslava Martinů v Nizozemsku.
V rámci své profesionální koncertní činnosti Karolína Janů spolupracovala například s Plzeňskou filharmonií, Komorní filharmonií Pardubice, Západočeským Symfonickým Orchestrem a Pražským komorním orchestrem. Věnuje se interpretaci staré hudby ve spolupráci se soubory Collegium 1704, Ensemble Inégal, Barocco sempre giovane a Czech Ensemble Baroque.
Pravidelně také vystupuje na hudebních festivalech v České republice, jako například Mezinárodní hudební festival České doteky hudby a Dvořákův festival.
V rámci několikaleté spolupráce s nizozemským dirigentem Dirkjanem Horringou a ensemblem La Pellegrina prezentovala Karolína Janů například sopránové solo v kantátě Antonína Dvořáka “Svatební košile” či sopránový sólový part v oratoriu Josepha Haydna “Die Schöpfung” a to jak v České republice tak v Nizozemsku.
Mezi její repertoár patří operní role jako Bastienka (Bastien a Bastienka), kterou ztvárňuje v projektu „Bastien a spol” ve spolupráci s Jaromírem Nohavicou, Ilia (Idomeneo), La Musica a Euridice (L'Orfeo), Euridice (Orfeo ed Euridice), stejně jako řada duchovních děl a široký romantický písňový repertoár.
V sezóně 2018/19 se Karolína Janů představila jako La Musica a Euridice v opeře Claudia Monteverdiho „Orfeo” v Divadle Josefa Kajetána Tyla v Plzni, s nímž také vystoupila na prestižním operním festivalu Musica Bayreuth. V sezóně 2020/21 vystoupila v témže divadle v rolích Virtú a Drusilly v opeře Claudia Monteverdiho "L'incoronazione di Poppea".
V lednu 2022 vyšlo nové CD, které Karolína Janů natočila spolu s Plzeňskou filharmonií a dirigentem Chuheiem Iwasakim pro německé vydavatelství ARS Produktion.