Martin Chocholoušek

Vystudoval scénografii na Katedře alternativního a loutkového divadla DAMU v Praze u doc. Pavla Kalfuse. Po absolutoriu byl tři roky v angažmá v pražském Dejvickém divadle, kde je podepsán jako scénograf a často i jako kostýmní výtvarník pod řadou inscenací (např. Hamlet, Idiot, Oblomov, 39 stupňů, Příběhy obyčejného šílenství, Richard III.). S režisérem Vladimírem Morávkem spolupracoval v hradeckém Klicperově divadle (trilogie Čechov Čechům, Hamlet, Akvabely – Cena Alfréda Radoka 2005 a další). Spolupracoval s řadou dalších českých divadel, jako jsou Národní divadlo v Praze (Macbeth, Romeo a Julie, Srpen v zemi indiánů, Co se stalo, když Nora opustila manžela, Racek, Andrea Chénier, Švanda dudák), Městská divadla pražská, Divadlo na Vinohradech, Národní divadlo Moravskoslezské, Národní divadlo Brno a další.

Je vyhledávaným scénografem i v zahraničí. Spolupracoval s SND Bratislava (Tramvaj do stanice Touha, Racek, Divadelní román), budapešťským Vígszínházem (Dobrý člověk ze Sečuanu, Mistr a Markétka), Maďarským národním divadlem v rumunské Cluji (Obsluhoval jsem anglického krále, Amerika), Aalto - Musiktheater Essen (Prodaná nevěsta). Je rovněž autorem scénografií k řadě operních a muzikálových produkcí ve Švédsku, např. k Pucciniho Turandot, Bartókovu Modrovousovu hradu a Schönbergovu Očekávání v Göteborgsoperan a k muzikálům Les Misérables, Miss Saigon, Doktor Živago (vše v Malmö Opera), Jesus Christ Superstar, Evita (obě pro Scandinavia Tour) a Sunset Boulevard (Karlstad Opera). 

Program

Červenec 2024
Název Datum Začátek Konec Místo Volných míst
Egon Schiele - Autoportrét  26.7. Začátek 21:30 Konec 22:50 Místo Otáčivé hlediště Volných míst 20+ Detail inscenace
Egon Schiele - Autoportrét So  27.7. Začátek 21:30 Konec 22:50 Místo Otáčivé hlediště Volných míst 20+ Detail inscenace
Egon Schiele - Autoportrét Ne  28.7. Začátek 21:30 Konec 22:50 Místo Otáčivé hlediště Volných míst 20+ Detail inscenace
Egon Schiele - Autoportrét Út  30.7. Začátek 21:30 Konec 22:50 Místo Otáčivé hlediště Volných míst 20+ Detail inscenace
Egon Schiele - Autoportrét St  31.7. Začátek 21:30 Konec 22:50 Místo Otáčivé hlediště Volných míst 20+ Detail inscenace
Srpen 2024
Název Datum Začátek Konec Místo Volných míst
Egon Schiele - Autoportrét Čt  1.8. Začátek 21:30 Konec 22:50 Místo Otáčivé hlediště Volných míst 20+ Detail inscenace
Egon Schiele - Autoportrét  2.8. Začátek 21:30 Konec 22:50 Místo Otáčivé hlediště Volných míst 20+ Detail inscenace
Egon Schiele - Autoportrét So  3.8. Začátek 21:30 Konec 22:50 Místo Otáčivé hlediště Volných míst 20+ Detail inscenace

Repertoár

Egon Schiele - Autoportrét

Egon Schiele - Autoportrét

J. Kodet, SKUTR - L. Trpišovský, M. Kukučka

Taneční divadlo

Uvádíme v rámci festivalu Jižní Svéráz.  

Divadelní festival Jižní Svéráz se koná pod záštitou primátorky statutárního města České Budějovice.
 

26. 7. - 3. 8. 2024

V prodeji od 1. listopadu 2023.

Inscenační tým pod vedením choreografa Jana Kodeta nachystal pro Otáčivé hlediště taneční divadlo, inspirované detaily z obrazů či kreseb Egona Schieleho – jako jsou dlouhé ruce, pronikavé oči, erotický výraz tváře, dynamické gesto postavy – ale i ze slov jeho básní a dopisů. Diváci budou svědky návratu ducha Egona Schieleho do zámecké zahrady v postavě muže hledícího na sebe do zrcadla, tak jako na fotografii z ateliéru z roku 1915. Rentgenový pohled génia, který předběhl svou dobu a který se pokoušel osvobodit ducha člověka, překročit hranici morálky a splynout s přírodou, proniká hluboko pod kůži svých modelů. Jako by zkoumal hranici života a smrti. A my vidíme krásného svobodného člověka plného lásky i sexuální touhy. Vidíme jeho svaly, kosti, jeho linii. Vidíme pulzující linii života. Vidíme mladého muže, dům, zrcadlo a přírodu v bouřlivé lačnosti než přijde předčasná smrt. Vidíme Egona Schieleho a náš pokus o jeho autoportrét.
Vstupme do světa za zrcadlem v tanečním projektu kombinujícím zvuk, světlo, scénu a pohyb.

 

„Květen, červen, červenec, srpen, září, říjen, chci vidět něco nového a chci to zkoumat, chci vychutnávat tmavou vodu, vidět praskající stromy v divokém větru, s úžasem si prohlížet ztrouchnivělé plody zahrad, naslouchat mladým březovým hájům a chvějícímu se listí, vidět světlo, slunce, těšit se z mokrých zelenomodrých večerních údolí, vnímat třpyt zlatých ryb, pozorovat bílé mraky, jak se hromadí, mluvit s květinami, trávou, pozorovat lidi a jejich zdravou barvu, naslouchat vznešené řeči starých kostelů s malými kupolemi a bez ustání běžet širokými rovinami k horám, chci líbat zem a sát teplou a měkkou vůni kopretin; pak vytvořím krásné barevné obrazy.“

Egon Schiele Antonu Peschkovi, dopis, 1910